top of page

Waarom bewegen?
Slanker, fitter en gezonder lijf
Eerst en vooral ga je er natuurlijk beter uitzien door te sporten. Het is niet zo dat je extreem gaat vermageren want je kweekt ook spieren, maar het is wel zo dat je vetpercentage zal zakken. Door het sporten verhoog je je metabolisme en op die manier worden calorieën veel sneller verbrand. Na een tijdje bestaat je lichaam uit minder vet en meer spieren en dan zie je er natuurlijk een pak fitter en gezonder uit. Val je qua gewicht niets af dan is sporten ook een goeie methode om je kilo's gewoon op peil te houden.
Door het bewegen wordt je huid ook een stuk elastischer en heb je minder snel last van rimpels. Je krijgt ook een natuurlijkere kleur door het actief bezig zijn.
Vraag een willekeurig persoon waarom hij traint en hij zal zeggen: door te trainen voel ik mij goed. Wat dit goed voelen precies inhoudt verschilt van persoon tot persoon. Voor de één is trainen een uitlaatklep voor de stress van alledag, terwijl de ander zijn algehele conditie wil verbeteren of zijn prestaties wil verhogen. Ook een cosmetisch element ligt vaak ten grondslag aan een stevige work-out; in de hedendaagse maatschappij is er de drang naar een strak lijf. Feit is dat sporten, van matig bewegen tot de zwaardere inspanning, aantoonbaar gezond is. Het stimuleert de werking van het hart en de bloedsomloop, het vermindert stress, het beïnvloedt de spierkracht en houdt het gewicht op peil. De weerstand wordt groter net als de algehele conditie: we kunnen meer aan en worden minder snel ziek.
Als je aan lichaamsbeweging doet, heb je minder kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterolgehalte, overgewicht en suikerziekte (diabetes). Maar dat is nog niet alles; je krijgt er ook sterkere longen, botten en spieren van. Door te sporten krijg je niet alleen meer energie en een betere conditie, maar kun je ook beter met stress omgaan. Je slaapt beter, ziet er beter uit en gaat je daardoor ook veel beter voelen. Sporten is goed voor zowel lichaam als geest. Als je aan lichaamsbeweging doet, merk je al direct dat je jezelf beter kunt ontspannen en dat je minder last hebt van zorgen en stress. Veel mensen voelen zich dan ook een stuk opgeruimder na het sporten. Op de lange termijn merk je dat je je zowel lichamelijk als geestelijk veel beter gaat voelen.
Is krachttraining noodzakelijk?
Krachttraining is gericht de spieren sterker te maken en te houden. Het oefenen met gewichten en elastieken is een vorm van krachttraining. Sterke spieren zorgen ervoor dat de gewrichten meer kunnen 'hebben'. Je valt minder snel en voorkomt gewrichtsproblemen. Het is inderdaad waar dat onze spieren slapper worden en dat de spierkracht afneemt naarmate we ouder worden. Oefeningen om de spieren te versterken zijn daarom heel belangrijk. Elke vorm van lichaamsbeweging, hoe licht ook, maakt de spieren sterker. In sommige gevallen kan een personal trainer jou helpen om een programma op te stellen, dat helemaal aangepast is aan jouw situatie.
Vormen van lichaamsbeweging
Elke vorm van lichaamsbeweging, hoe licht ook, is goed voor de gezondheid. Er zijn drie soorten oefeningen, elk met een ander doel, die in ieder trainingsprogramma thuishoren.
Conditietraining
Conditietraining is bijzonder goed voor hart en bloedvaten. Bij conditietraining gaan hart en longen harder werken om de spieren van extra zuurstof te voorzien. Het hele lichaam heeft er dus baat bij.
Krachttraining
Krachttraining is erop gericht de spieren sterker te maken en sterk te houden. Sterke spieren zorgen ervoor dat de gewrichten meer aankunnen: je valt minder snel en voorkomt gewrichtsproblemen. Het oefenen met gewichten en elastieken is een vorm van krachttraining.
Rek- en strekoefeningen (aan het eind van elke les)
Als je rekoefeningen doet, houdt je de spieren en gewrichten soepel en kun je vrijwel moeiteloos vloeiende bewegingen maken. De oefeningen voorkomen dat de spieren kort en stijf worden.
​
​
bottom of page